Jumaat, 24 Disember 2010

retro vs urban

tengah duduk2 layan tv tibe2 encik abah bukak cerita dulu2.. apakehalnye la org tua ni???

encik abah: dulu gaji murah je.. keje kontrak gaji RM2.5o. p pasar bawak singgit je.. ikan 20sen.sayur seposen.

achik mak: laksa 20sen dapat banyak..

aku: ?????

tak payah aku cerita semua2 yg diorang dok bebelkan... persoalan sekarang.. kenapa dulu lain dan sekarang lain.. dalam rancangan...

RETRO VS URBAN

udah macam tema mase dinner je.. hehehehehe.. cedok jap tema ni..
dulu lain.. sekarang lain.. betapa beruntungnya anak2 yg lahir pada zaman moden ni.. tak merasa betapa sukarnya,peritnya hidup semasa zaman penjajahan,zaman kedaifan dulu2.. 
dulu mana la ade laptop,internet,brodband ape lg hp mahal2 cam yg kita ada sekarang ni.. dulu nak telepon orang kena la pi public phone... tu pun punyelaa payah nak cari public phone.. 
jom senaraikan pe yg ade mase dulu dan sekarang...

RETRO
  1. semua barang2 murah2.. (nasil lemak 10$, ikan 20$)
  2. tak ada banyak masalah sosial (anak luar nikah;buang bayi,dadah)
  3. orang muda hormat orang tua
  4. semua orang ramah2(saling tegur sapa)
  5. kehidupan sederhana..
  6. kemudahan awam kurang
URBAN
  1. barang mahal2 (nasi lemak ader yg harga RM10)
  2. kes buang anak merata.. masalah sosial berlambak
  3. remaja makin kurang ajar
  4. semua suke buat hal sendiri (kera sumbang)
  5. biar papa asal bergaya
  6. banyak kemudahan awam tapi tak boleh guna..
hah! ni baru sikit.. aku rasa korang mesti ade banyak lagi point kan?????? tengokla betapa jauh bezanya manusia zaman moden dgn zaman 70'an dulu... disebabkan kemudahan,kesenangan yg kita kecapi sekarang ramai anak2 muda mula jauh terpesong dari adat ketimuran yg kita amalkan sekarang ni..
sekarang ni meh kita fikir2 salah siapa semua ni??

 a) mak bapak yg tak ajar ank2??
 b) anak2 yg tak dengar ajaran mak bapak??

sila renung2kan k...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan